HOŞGELDİNİZ

BAŞLARKEN

Facebooktaki borsa gruplarında yatırımcıların sürekli hacimsiz, yatırımcısını üzen, zarar eden, spekulatif hisseler hakkında dert yanması ya...

26 Aralık 2015 Cumartesi

3. KURAL : SEKTÖRDEN HİSSE SEÇMEK

Bir önceki yazıda düşen piyasaya rağmen yükseliş trendinde olan sektörün bulunması ve o sektörden hisse seçilmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Düşen trenddeki piyasaya rağmen, yükseliş trendinde olan sektörü bulduk. Şimdi bu sektörden nasıl hisse seçeceğiz? Öncelikle sektördeki hisselerin hangi hisseler olduğunu bulduk. Eğer aracı kurumumuzun sağladığı bir programımız yoksa basitçe google yazıyoruz. Bir sürü borsa sitesi var. Hisseleri bulduktan sonra ilk işimiz bunları bir kağıda yazıyoruz. Sonraki işimiz bu hisseleri tek tek incelemek. Peki bu hisseleri nasıl inceleyeceğiz.
İlk önce hissenin A B C D gruplarından hangisinde olduğuna bakıyoruz. C ve D grubunda olan hisselerin üzerini çizerek eliyoruz. B grubunu da eleyebilirsiniz ama ben kendi adıma B grubunda da işlem yapıyorum. O size kalmış.
İkinci bakacağımız nokta hissenin bilançosu. Ya ben bilançodan anlamam diyen arkadaşlar. Google' a Mynet kar zarar analizi yazın oradan her hissenin kar edip etmediğini bulabilirsiniz. Kar olayı en önemli olay. Kar edemeyen bir hisseyi kesinlikle almamak lazım. Gerekçesi ne olursa olsun. Forumlarda, facebook gruplarına teknik grafikler falan çizerler, sakın zarar eden bir hissenin teknik şunu diyor hikayelerine inanmayın. Zarar eden hissede teknik meknik hikayedir benim için. yok uçacakmış, yok kaçacakmış zarar varsa o hissede olmak enayiliktir. İnceleyin bakalım spekülatif C ve D grubu hisseler dışında zarar edip fiyatı sürekli yükselen hisse var mı? Mesela pegasus a bakın bir çeyrek zarar yazdı, yabancı deli gibi sattı hisseyi. Halka arz olduğu fiyatın da altına geldi. Demek ki neymiş kar olmazsa olmazımız.
 Zarar eden hisselerinde üzerini çizdik. Geriye kalan kar edenler içinde bakacağımız bazı noktalar var. karı düşüyor mu artıyor mu? Önceki çeyrek ve senelere bakıyoruz. Karı azalanların da üzerini çiziyoruz. Elimizde kar edenler ve karını arttıranlar kaldı artık. Şimdi bu kar edenlerin ödenmiş sermayeye göre karına bakıyoruz. Mesela EGEEN 3 milyon ödenmiş sermayesinin 15 katı kar ediyor. Karı da sürekli artıyor. o yüzden 330 liralara kadar yükseldi. Yine LOGO yazılım 1 liralardan 44 liralara benzer mantıkla geldi. Şimdi elimizde kalan hisseler ödenmiş sermayesine göre karı artan veya istikrarlı kar eden hisseler kaldı.
Bahsetmem gereken bir nokta daha var. Takaslara bakmak. programımız yoksa forumlarda paylaşan arkadaşlardan yardım alabiliriz. Takasta yabancılar hisseyi alıyor mu ona bakacağız. Aslında o kadar da gerekli değil. Zaten bu şekilde hisse bulduğunuzda muhakkak yabancı o hissede yerini almıştır zaten.
Şunu unutmamak lazım pazardan domates alırken bile  çürük çarık elimize ne gelirse dolduruyor muyuz, yoksa iyilerini mi almaya çalışıyoruz? İki liralık domates alırken bu kadar kurcalıyoruz da binlerce lira yatırdığımız hisseleri alırken neden dikkat etmiyoruz. O yüzden baştan beri yazdığım hususların hepsine dikkat edeceğiz. Gerçek hayatta paramızla ortak olmayacağımız şirkete borsada da ortak olmayacağız. Tekrar tekrar söylüyorum kar etmeyen hisseye gerekçe ne olursa olsun, satın alınma gibi bir kap haberi olmadığı sürece paramızı bağlamıyoruz. teknik şunu diyor falan hikayelerine, internette hisse pazarlayanlara inanmıyoruz.

1 yorum: