HOŞGELDİNİZ

BAŞLARKEN

Facebooktaki borsa gruplarında yatırımcıların sürekli hacimsiz, yatırımcısını üzen, zarar eden, spekulatif hisseler hakkında dert yanması ya...

2 Ocak 2016 Cumartesi

YENİ EGEEN HANGİ SEKTÖRDEN ÇIKACAK

Yeni EGEEN leri bulmak için sağlam bir çalışma ve takip gerekiyor. Borsada fiyatlamalar beklentiye göre olduğu için genelde treni yolun yarısında yakalamış oluyoruz. Bunun için belli bir çalışma yapıp  temel ve teknik veriler eşliğinde potansiyel EGEEN lerin çıkacağı bir tablo hazırlamak lazım. Bunu başarmak için de pek çok detayı bilmek araştırmak lazım. Çok vakit alan bir iş olacağı kesin.

Büyük yatırımcılar sektörlerin içine kadar işleyip bu verileri bizden önce alıp, analizini de bizden daha güzel yapıyorlar. Biz küçük yatırımcılar eğer şansımız varsa treni harekete başlamadan bir ihtimal yakalayabiliyoruz. EGEEN de maliyeti 0 a yakın yatırımcılar var hala. Bu yatırımcılar EGEEN in bu kadar karı edebileceğini ve dolayısıyla da bu fiyatlara çıkacağını öngörüp de mi bu hisseyi aldılar yoksa tamamen şans mıydı? Bu tartışılır.

Piyasa da elbette yeni trenler kalkacak. Biz yatırımcılara da bu trenleri bulmak düşüyor. Bunu şans oyunu oynar gibi bulmak tabi ki saçmalık olur. Bunun için bir şeyleri araştırmak lazım.

Peki nereden başlamalı? Her zaman dediğim için sektörlerden başlamak lazım. Baştan beri blogu takip edenler sektör trendlerinin ve karlılıklarının ne kadar önemli olduğunu anlamışlardır. Bu yüzden öncelikle hangi sektörlerin yeni EGEEN ler çıkaracağını tahmin etmeye çalışalım kabaca.

Öncelikle bankacılık, sigortacılık, spor, holding ve gmyo sektörlerinden bu potansiyeli beklemiyorum kendi adıma. GMYO sektörü EGEEN çıkarsaydı şüphesiz ALGYO bu karlılıkla şimdiye kadar EGEEN yolunda yürümesi gerekiyordu bana kalırsa.

Kalan sektörlere bakmaya devam edelim. Ülkemize ve dünyaya bakınca gelecekte en iyi hangi sektörler iş yapmaya devam edecek diye sadece basitçe düşünelim. Bu soruyu kendi kendinize de sorun. Ben bu soruyu kendime sorunca teknoloji, savunma sanayi, enerji sektörünü öncelikli sektör olarak seçiyorum. Sanayi, ulaştırma, ticaret, petro-kimya, kağıt, tekstil, taş toprak sektörlerini de ikincil olarak görüyorum.

Sektörler tamam da içlerinde ki hisseler de önemli. Zaten ilerleyen günlerde genelden özele doğru devam edeceğiz. Mesela ülkemizde ki enerji sektörleri gelirlerini tekrar yatırıma harcadıkları için bilançoları güzel gelmiyor çoğunlukla, Karlılık ve temettü olmayınca, bedelli korkusu olunca da yatırımcı diğer sektör hisselerini tercih ediyor. XELEKT hisselerini açınca bir tane hisse dışında yatırım yapacak hisse yok benim gözümde, İlerde detaylıca inceleyeceğim zaten o hisseleri.

Savunma sanayisine bakınca ASELSAN potansiyelli şekilde duruyor. Kolay kolay yatırımcısını da üzmüyor. Sürekli iş bağlantıları yapıyor ve büyüme potansiyeli yüksek. Uzun vade portföylerde her zaman bir pay ayırılmalı diye düşünüyorum.

Gördüğünüz gibi öncelikli gördüğüm 3 sektörün ikisinde de bir EGEEN gibi potansiyele sahip güzel hisseler yok. Anca bilişim ve teknoloji hisseleri kalıyor elimize. Geleceğin sektörü teknoloji olmaya devam edecek. Potansiyel taşıyan hisseler de burada. LOGO dan da belli zaten. LİNK bilgisayar da benzer alanda ama karlılık yok. Karlılık yönünde bir gelişme yapabilirse, Bir LOGO seviyesine neden gelmesin? O yüzden hep takibimde. Bari satın alınsa! Neden olmasın. Diğer Teknoloji hisselerinden bilgisayar ticareti yapanlar da bilanço olarak kötü değiller. İlerleyen günlerde incelemeye devam edeceğim. PKART ı zaten yazdım. Bu sektör içinden LOGO dan başka elbet ilerleyen zamanlarda gidecek hisseler olacak bence. O yüzden takibimden çıkmayacak.

İkincil plana attığım sektörlerden de hisse bazlı bakmak lazım. İçlerinde potansiyel taşıyan elbette vardır. Bu hisseler içinde düşük sermayeli, potansiyel olarak yüksek kar beklentilerini keşfetmek gerekiyor. Bunun içinde çalışmalara devam. EGEEN ve LOGO için hazırladığım tabloları keşfettiğiniz hisseler için hazırlayın sizlerde. Eminim yol gösterecektir.

Kısa zaman içinde düşük sermayeli şirketlere ait bir tablo çıkaracağım.

Saygılarımla...






13 yorum:

  1. Yaptığınız incelemeleri bizimle paylaştığınız için çok tesekkür ederim. Tabloyu sabırsızlıkla bekliyorum....

    YanıtlaSil
  2. güzel bilgiler için cok tesekkur ederiz. devamını diliyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun Turgut Bey. Devamı için uğraşıyorum.

      Sil
  3. Öncelikle bu faydalı paylaşımınızı içinok teşekkür ediyor,yayınlayacağınız tabloyu sabırsızlıkla bekliyorum. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  4. Öncelikle bu faydalı paylaşımınızı içinok teşekkür ediyor,yayınlayacağınız tabloyu sabırsızlıkla bekliyorum. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  5. yazılarınız için teşekkürler. çok aydınlatıcı, faydalı oluyor. geleceğin egeeni fmızp olabilir mi sanayi alanında artan karlılığı var şu anda. teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir elbette. bunun için artan karlılık gerekiyor. fmizp karlılığını arttırmaya devam etsin gidecek elbette. 12 aylıkta 20 milyonu bulursa kar özleriz bu fiyatları gibime geliyor

      Sil
  6. Bu işten yıllık kazancınız ortalama ne oluyor acaba?

    YanıtlaSil