HOŞGELDİNİZ

BAŞLARKEN

Facebooktaki borsa gruplarında yatırımcıların sürekli hacimsiz, yatırımcısını üzen, zarar eden, spekulatif hisseler hakkında dert yanması ya...

31 Aralık 2015 Perşembe

STOPLOSS KOYMAK!

Borsada veya foreks piyasalarında yatırım yapan piyasaya yeni girmiş yatırımcı arkadaşların pek çok kez duydukları halde ya nasıl yapacaklarını bilmedikleri için ya da mantığını kavrayamadıkları için stoploss emrini pek kullanmadıklarını biliyoruz. Bende piyasada ilk işlem yaptığım dönemlerde ne olduğunu merak edip araştırmıştım. Ama uygulayamıyordum. Önce bu stoploss olayının mantığını kavramak lazım.

Biliyorsunuz ki sermaye piyasaları riskli piyasalardır. Kazanç elde edebileceğimiz gibi büyük kayıplarda yaşayabiliriz. Burada bir risk faktörü var. Yatırımcı olarak bu risk faktörünü nasıl yöneteceğimiz çok önemli.

Blogda baştan beri anlatmaya çalıştığım ve çalışacağım konu bu işlerin zor olmadığıdır. Piyasaya yeni giren arkadaşlar internette bu konularda bulunan yazıları okuduklarında zorluk çekebilirler haklı olarak.Çünkü bu konularda yazılan yazılar gerçekten karmaşık. Yeni başlayan yatırımcıya pek hitap etmiyor.

Peki risk yönetimi nedir? Hiç burada piyasa jorgonuyla konuşmayacağım. Risk yönetimi pozisyon açtığımızda işler tersine giderse ne kadar kaybetmeyi göze aldığımızla alakalı bir durum. Yani para kazanmak için bir hisseye yatırım yapıyoruz peki hisse beklediğimiz yönde değilde ters yönde giderse nerede satacağımızı hesap etmemiz gerekiyor.

Teknik olarak çizilen grafiklerde pozisyon açan kişi zaten yaptığı teknik analize göre nerede zarar kes yapacağını, tekniğin nerede bozulacağını bildiği için stoploss seviyesini kolayca ayarlayabilir. Örnek olarak günlük veya saatlik grafikte yükselen bir trend kanalının alt bandına yaklaşmış bir hisseyi satın alacağız. Çünkü beklentimiz hisse bir trend kanalında ve bu trendin bozulmasını beklemiyoruz. Trend alt çizgisinin bir iki kademe altına ya da yine kendi analizimize göre bir noktayı stoploss seviyesi olarak belirleriz. Hisse o fiyata düştüğünde trend bozulur ve hisseyi satmış oluruz.Böylece zararı minimize etmiş oluruz.

Risk yönetiminde stop noktasını herkes kendi yatırım stratejisine göre belirlemeli. Ama muhakkak olmalı bence. Risk alarak yatırım yapılan bu piyasalarda herkes belli bir yerde zarar kesmeyi hesap etmeli. Pek çok yatırımcı bazı hisselerde senelerce beklemek zorunda kalıyor sırf bu yüzden. Çünkü hisseyi alırken strateji belirlememiş. Hisseyi alıyor, hisse düştükçe düşüyor. %50 belki daha da fazla kayıplara kadar bekliyor. %50 zararı telafi etmek için %100 kazanmak gerektiğini unutmamak lazım. Bu yüzden kesinlikle jargon tabiriyle gerekirse kol kesmeyi göze almalıyız.

Stop noktasının mantığını anladıysak gelelim nasıl stoploss yapacağımıza. Aşağıya bir bankanın yatırım sayfasının resmini koyuyorum. Burada ZİNCİR EMİR diye bir seçenek var. Adından da anlaşılacağı üzere ard arda emir verdiriyor. Yani bir emir vereceksiniz. Buna zincirdeki halka mantığıyla bir emir halkası ekleyeceksiniz. İlk emir gerçekleştiğinde eklediğiniz ikinci emir aktif hale gelecek.

Atıyorum X hissesinde 3,65 lira stop seviyeniz. Bu X hissesi için 1 lot 3,65 den alım emri veriyoruz. Bu alım emrini seçip zincir emre tıklayıp elimizde bu X hissesinden kaç adet varsa bir alt kademeden satış emri veriyoruz. Kimisi aynı kademeden uyguluyor. O size kalmış. Şimdi X hissesine 1 lot alım verdiğimiz 3,65 stop seviyemize hissenin fiyatı düştüğünde alım emri gerçekleşecek ve bir sonraki emrimiz olan elimizdeki tüm X hisselerinin satış emri aktif hale gelmiş olacak ve elimizdeki hisseleri satmış olacağız. Sığ hisselerde stoploss verimli kullanılamayabilir. Yatırım yaparken bu durumu göz önünde bulunduralım.






15 yorum:

  1. İşte bu çok iyi oldu. İş bankasında zincir emir yoktu ama yeni geçtiğim gedikte var. Stoploss yapmak için sürekli ekrana bakmam gerekir diye düşünüyordum ama bu şekilde Stoploss çok mantıklı... Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Ama Stoploss girmek nedense korkutuyor beni. Aşağı düştü ve zararına sattık, ya oradan tekrar yükselişe geçerse... Bu düşünceden kurtulamıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şunu da hesap etmek lazım ya daha da aşağı düşerse :) Ya da bir RUS uçağı düşürülürse. Kanada, Norveç gibi ülkeler değiliz ki. Sürekli aksiyon var ülkede. Böyle durumlarda stoploss koruyucu olacak bizim için. Birde hisseyi alırken bir beklenti için alıyoruz. Bir nedenimiz oluyor en azından. Bir de beklediğimiz olmazsa ne kadar zararı göze alabilirim diye de düşünmek lazım. Çünkü zarar büyüyünce hisse ile evleniyoruz. Satasımız gelmiyor. Uzunca bir süre maliyet kurtarmak için bekliyoruz. Zaman kaybediyoruz.

      Sil
  3. Evet kesinlikle haklısınız. Stoploss koymadığım için Rus uçağı düşünce zararimin 2000 oluşunu ve oradan da 5000 oluşunu sadece izledim. Neyse ki tekrar 2000 zarara düşmüş durumdayım. Ve elimde tehlikeli hisse kalmadı, rahatım.
    Asıl kafamı karıştıran su:
    Mesela geçen gün elimdeki Zoren'in bi kısmını 1.73 satış girdim ve 1.67 alış girdim. Satıldı ve tekrar alındı ve 1.70e geri çıktı. Kâr elde ettim.
    Aynı şekilde bi kısım thy hissemi 7,64den satıp 7,55den geri aldım (10 dk içinde) ve yine kar elde ettim.
    Bu benim yaptığım Stoploss'un tam tersi.
    Stoploss için teknik analiz mi bilmem gerek? Yoksa elimdeki hisse düşerken satmak değil, biraz daha alıp maliyet düşürmek ilk içimden geçen...

    YanıtlaSil
  4. yaptığınız işlemler başarılı, bunu bir sitem uygulayarak yapıyorsanız burada da paylaşalım. ama içgüdüsel yapıyorsanız şansınıza kalmış. Gün içi al satlar için saatlik grafiklere bakıyorum ben. tabi hisse de hacimli olacak biraz. Oradan bir şeyler yakalamaya çalışıyoruz. Tabi bu hareketler hızlı olduğu için her zaman ideal yerlerde satamıyorum.
    En basitinden grafiklere göre hareket ederek direnlerde satıp desteklerde almak alarak eldeki lot sayısını arttırmak lazım. tabi zaman ayırıp takip etmek gerekiyor.
    Stop olayı için teknik analiz bilmesenizde direnç destek noktalarını bilmek gerekiyor. Destek noktasına yakın hisse alıyorsanız destek kırılırsa stop yapar bir sonraki destekte şansınızı denersiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, evet bu işlemler için sürekli takip gerekiyor...
      Benim günlük trade çalışmaları genelde sistemsel değil :)

      Sil
  5. Cok istifade ettim sitenizden actiginiz ve bilgilendirdiginiz icin minnetarim...

    YanıtlaSil
  6. direnç ve destek noktalarını nerden bulabilirim eğitimi veriliyor mu

    YanıtlaSil
  7. Tam aradığım bir bilgiydi. Sade ve açık bir şekilde anlatmışsınız. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Hay Allah Razı olsun şükür be öğrendik stoploss cezasını eline sağlık

    YanıtlaSil
  9. kafama takılan birkaç birşey oldu aydınlatabilirmisiniz 1. si neden ilkönce 1 lot alım yapıyoruz 2.si 37 olan lot u 36,50 den stoploss verdim fakat seviye 36.50 ye uğramadan direk 36 ya düştü ve düşmeye devam etti bu durumda ne oluyor

    YanıtlaSil
  10. Herkese merhaba, buradaki herkes benim adım Fumo Sadiku Kenya'nın Malindi Şehri'nde yaşayan Benjamin Breil Lee adlı iyi kalpli bir adamdan biraz daha bahsetmek istiyorum, kredi memuru olarak fon hizmetinde çalışan Bay Benjamin Breil Lee bana 37,115,225,00 Şilin borç aldı İşimi yükseltmek için ayaklarımın üzerinde durmaya çalıştığım zaman, burada bazılarınız Bay Benjamin ile + 1-989-394-3740 uygulaması veya kişisel E'siyle konuşmak için mali zorluklar yaşayanlar olduğunu biliyorum -mail on 247officedept@gmail.com Benim için ve Banka muhasebecisi için yaptıklarından dolayı çok memnunum Muhasebeci Hernandez Lucas İyi iş yaptığınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. Hello viewers all over the world, There is good news for you all today get your Blank ATM card that works in all ATM machines all over the world. We have specially programmed ATM cards that can be used to hack ATM machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at stores and POS. We give out this cards to all interested clients worldwide, We give out THE Blank ATM Card. Do you want to live a good life thought its illegal, its the easiest way to be a millionaire. it also has a technique that makes it impossible for the CCTV to detect you and you can only withdraw a total amount of $5,000 Dollars in a day on ATM Machine also avaialbel at cash delivery. We give up to $10,000.00 to $1,000,000.00 Dollars With our network hacking services. We can Recover all your lost money to Bitcoin and other Crypto currency, mortgage/realestate scams and fake ICOs within 48 hours or less. (Thomas Freddie Hackers) working together as a team to track down & to recover funds back from the most difficult internet SCAMMERS. NOTE!! We've received countless heartbreaking reports of notorious scammers and we’ve successful recovery them back via contact thomasunlimitedhackers@gmail.com

    Do contact us on ((Binary Recovery. University Grades.Wiping Criminal Records, FB & IG Hack, Telegram, Loads & Phone Hacking)) border us with your jobs & allow us give you positive result with our hacking skills. We are certified and your privacy is 100% safe with us. Worry no more about your financial problems, If you are in need of any other cyber hack services, we are here for you anytime, any day so contact us via our Email Address: thomasunlimitedhackers@gmail.com

    Regards
    THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS
    Email thomasunlimitedhackers@gmail.com
    Call/Text: +1 (985)465-8370
    Motto: We offer the fastest and reliable services

    YanıtlaSil